maanantai 2. joulukuuta 2013

Nuortenkirjan soundtrack - musiikki tekstin tunnelmien tukena

Kirjoitan melkein aina kuulokkeet päässä (ennen sellaiset pienet napit, nykyään paremmin eristävät kuppimalliset kuulokkeet) ja kuuntelen niistä musiikkia. Syitä on kaksi: korvissa pauhaava musiikki auttaa keskittymään blokkaamalla ulkopuolisia ääniä ja toisaalta se helpottaa haluttuun tunnelmaan pääsemistä.

Tästä haikeaa synkkyyttä...
(Kuva: Water Tower Music / Interscope)

Olen todennut, että elokuvien soundtrackit ovat usein aika hyvää taustamusaa kirjoittamiselle, ja nimenomaan siis scoret, joissa harvemmin lauletaan mitään. Joskus nimittäin laulajan sanat saattavat häiritä omassa päässä rakentuvia lauseita. Olen kyllä todennut senkin, että sitä vähemmän sanat häiritsevät, mitä tutumpi biisi on kyseessä. Tarpeeksi monta toistoa ilmeisesti tekee kappaleesta jotenkin niin tutun, että sanoitus ei enää kulje aivojen kautta samalla tavalla kuin oudommassa biisissä.

...ja tästä vähän rautaisempiin kohtauksiin...
(Kuva: Water Tower Music)
Elokuvascoreissa on myös se hyvä puoli, että niistä on suhteellisen helppo valita työn alla olevaan tekstiin sopiva tunnelma. Toiminnallisia kohtauksia kirjoittaessa voi napata messevän action-pläjäyksen ja herkempään kohtaukseen jonkin väkevän draaman tunnepitoisen ääniraidan. (Tietysti aina tämä ei ole ihan niin aukotonta: useimpiin elokuviin kun mahtuu kuitenkin monenlaisia tunnelmia ja niiden mukaisia raitoja.)

...joita ei tämän tahtiin kannata yrittääkään.
Kuva: Lakeshore Records

Joskus sitä huomaa valinneensa täysin vääränlaisen musiikin, joka ei vain millään istu siihen tunnelmaan, jonka yrittää päänsä sisällä saada luotua ja siirrettyä tekstiin. Onneksi Spotifyn kokoelmissa riittää valinnanvaraa.

Tuota juuri valmistunutta nuortenkirjakäsistä olen kirjoitellut aktiivisesti etenkin tämän vuoden ajan, ja sinä aikana siihen on myös valikoitunut tietty taustamusiikkikokoelma. Välillä on pauhannut Man of Steelin soundtrack, toisinaan The Amazing Spider-Man, joskus myös vähän eri maata oleva Tree of Life tai The Great Gatsby. Kaikille on ollut paikkansa.

Lisäksi olen koonnut yksittäisiä biisejä yhteen soittolistaan, jonka olen kuunnellut läpi ainakin useita kymmeniä ellen satoja kertoja. Se on alkanut aina samalla biisillä, Lana Del Reyn kappaleella Young And Beautiful (DH Orchestral Version), josta on jotenkin tullut tämän kirjan teemabiisi. Jos kirja olisi tv-sarja, tämä biisi olisi alkutunnarissa, ja jos kirjasta tehtäisiin leffa, tämä biisi pärähtäisi käyntiin lopputekstien päällä. Juuri oikeanlainen fiilis, synkkyyttä ja salaperäistä epätoivoa ja kaihoisaa romantiikkaakin.


Olen koonnut makupaloja tuosta nuortenkirjaani varten keräämästäni soittolistasta ja tehnyt sen julkiseksi Spotifyssa. Eli kirjan tunnelmia voi aistia tämän linkin kautta:
Viitta-playlist Spotifyssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti