keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Ensimmäisillä sivuilla

Toissapäivänä aloin vihdoin kirjoittaa uutta nuortenkirjaani. Usean vuoden hauduttelun ja viimeaikaisen aktiivisen suunnittelun jälkeen uskalsin luoda uuden, puhtaan tiedoston ja aloittaa kirjoittamisen. Tuhatkunta ensimmäistä sanaa on nyt hakattu, ja fiilikset ovat pääosin plussan puolella.

Mutta kylläpä tuntui hankalalta iskeä paikoilleen ensimmäisen luvun ensimmäiset sanat! Vaikka kuinka monta kertaa deletoin kirjoittamani lauseen ja korvasin sen uudella. Onhan kyseessä kuitenkin se ihan ENSIMMÄINEN lause, jolla lukija vedetään tarinaan mukaan. Lopulta päätin tyytyä siihen, mikä tuntui sillä hetkellä parhaalta - aika todennäköistä kun varmaan on, että palaan siihen ekaan lukuun ja ekoihin sanoihin vielä monta kertaa. Enkä ole edes varma siitä, jääkö tämä nykyinen ykkösluku lopullisen tekstin aloitusluvuksi vai siirtyykö se johonkin muuhun kohtaan.

Aiemmin julkaisemani Hurrikaani-sarjan kirjat ovat dekkareita ja toimivat pitkälti juonen pohjalta. Tämä uusi kirjani on monellakin tapaa erilainen jo pelkästään eri kohderyhmien vuoksi. Nuorille kirjoittaminen tuntuu hyvältä vaihtelulta: aiheet ovat osin erilaisia, kielenkäyttö saa olla ronskimpaa ja kulttuurisia viittauksia uskaltaa viljellä laajemmin.

Olen mielestäni aika "toteava" kirjoittaja: sanon asian niin kuin se on ilman suurempia kikkailuja. Toisinaan se toimii, toisinaan ei. Tässä uudessa kirjassani astun siinä mielessä uudelle alueelle, että pyrin myös vähän laimentamaan tuota toteavuuttani ja antamaan lukijalle enemmän aineksia mielikuviin, tunnelmiin ja henkilöiden sisäisten maailmojen ihmettelyyn. Toivon tietysti onnistuvani siinä, vaikka koko ajan takaraivoa jyskyttää pieni pelko siitä, että tekstistäni tuleekin jotenkin epäaitoa tai tekotaiteellista.

Todella mielenkiintoista nähdä, miten tämän tekstin kirjoittaminen edistyy ja millaisia ajatuksia sen aikana herää. Ainakin tässä vaiheessa tekemisen intoa riittää.


4 kommenttia:

  1. Kotosalla kirjoittelevana toimittajana kaipaan faktoja, miten monta astianpesukonetta tyhjensit ja pesukonetta täytit kirjoitusprosessin aikana?

    Itsestä tuntuu, että töihin keskittyminen on hankalaa, kun kotityöt näkyvät silmäkulmassa. Toisaalta se pesukoneen ympärillä puuhailu on toissijaista toimintaa, jonka aikana pää kehittää tekstiä. Kun sitten istahtaa viritetyn pyykkitelineen viereen taas kirjoittamaan, tulee tekstiä kuohuvana koskena, valmiina pötkönä suoraan takaraivosta näppäimistölle kulkematta aktiivisen pohdintakeskuksen kautta. Tällainen teksti jää yleensä juttuun sellaisenaan.

    Tulikos tästä kommentista nyt suositus hoitaa kotityöt työaikana? Taisi tulla. Ole hyvä, rouva Mäkipää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvoisa toimittaja,
      onhan tuo tuttua, siis tuo sijaistekemisen keksiminen. Yleensä harrastan sitä etenkin siinä vaiheessa, kun pitäisi aloittaa jotain. Onhan siinä se hyvä puoli, että tulee siivottua vaatekaapit, siirrettyä huonekalut eri paikoille ja muuta olennaista. (Kuten kirjoiteltua blogipäivityksiä.)
      Kai sitä sijaistekemistäkin voi olla montaa lajia: ihan oikeaa stressiä tekemättömistä kotitöistä tai sitten vaan keino väistellä pelottavaa aloittamista. Mutta jos sen ajattelee noin, että aivot kuitenkin työskentelee samalla, niin sitten se on varmaan ihan okei:)

      Poista
  2. Hei,
    ideasi ainakin kuulostaa varsin tuoreelta ja kiinnostavalta. Sellaisille lienee tilausta (ekana mieleen tulee, että tuoreella ja rohkealla käsittelytavalla voitettiin tuorein JunioriFinlandiakin, tutun kirja sekin.) Tekotaiteellisuus, hmm. Ehkä sinun pitää vain itse uskoa kirjoittamasi mahdolliseksi. Ketäänhän varten ei voi kirjoittaa, kirjoittavalla ei ole lukijakuntaa. Julkaistulla kirjalla on. Ego toimii suojelevana elementtinä, mutta myös iskee jarruja kirjoittamisvaiheessa.Tällä en viittaa egoismiin vaan perinteisemmässä mielessä esim. transsendentaalipsykologian tarkoittamaan mielen osaan. Ehkä kirjoittamisvaiheessa pitää unohtaa kaikki muu kuin ydinminä ja sen viestit. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Satu,
      kiitos kommenteista.
      Eihän se ihan simppeliä ole unohtaa niitä mahdollisia tulevia lukijoita kirjoitusvaiheessa. Tottahan se on, että liika pohtiminen ja varovaisuus voi olla haitaksi tekstin syntymiselle ja ainakin sen aitoudelle. Jotenkin vaan sellainen "asiakaslähtöisyys" on iskostunut aika syvälle!

      Poista